Tien jaar PPZ door de ogen van José Geerdink
Vanwege ons 10-jarig bestaan nodigen we iedere maand iemand uit om een artikel te schijven in een reeks van 10 artikelen. Dit keer het woord aan José Geerdink, voorzitter van het bestuur van Profportaal Zorg.
Aan mij is gevraagd om de mooie reeks artikelen in het kader van 10 jaar PPZ af te sluiten. Een hele eer! Allereerst mijn felicitaties voor ons allemaal: we dragen Leren en Ontwikkelen een warm hart toe en samen zijn we PPZ en hebben we ervoor gezorgd dat PPZ anno 2024 als belangrijke community staat!
Sinds juli ’23 ben ik voorzitter van het bestuur en mag ik, samen met de andere bestuursleden, een bijdrage leveren aan PPZ. Een mooie, interessante en boeiende uitdaging. In het Deventer Ziekenhuis, de organisatie waar ik lang heb mogen werken, was ik als manager van de DZ Academie verantwoordelijk voor L&D en ook betrokken bij PPZ als lid.
Belangrijke ervaringen in L&D
Een belangrijke mijlpaal in mijn werk de afgelopen jaren is de ontwikkeling van een (nieuwe) visie op leren en ontwikkelen geweest. De kernbegrippen daarin zijn: zelfgestuurd, gepersonaliseerd en leren op de werkplek. De directe aanleiding voor de herziening van onze visie waren signalen vanuit de zorgprofessionals. Ze moesten bijvoorbeeld van alles (te veel!) verplicht volgen om aan te tonen dat ze bekwaam waren en handelingen mochten uitvoeren.
Toen ik de vraag in de blog van Sarah Roest las ‘hoe kan L&D de kwaliteit van zorg verbeteren en ook het plezier en motivatie van zorgmedewerkers verhogen?’ moest ik hieraan denken. Cruciaal is de cultuuromslag van controle naar vertrouwen en eigenaarschap, verantwoordelijkheid en professionaliteit van de zorgprofessional zelf. En ook dat L&D leuk, makkelijk, toegankelijk en betekenisvol dient te zijn. En wie kan dit alles beter aangeven dan de zorgprofessional zelf?
Vertrouwen in de zorgprofessional, professionele ruimte, zeggenschap, eigen verantwoordelijkheid en ontregelde zorg zijn wat mij betreft ook de komende jaren belangrijke onderwerpen van gesprek. Ze verdienen blijvende aandacht!
De toekomst van L&D in de zorg en de rol van PPZ
Allereerst denk ik daarbij aan de transitie in de zorg. De zorg moet anders vormgegeven worden om toekomstbestendig te zijn. Dat betekent ook dat professionals zich kunnen en moeten blijven ontwikkelen. Tegelijkertijd zal de vergrijzing van ons personeelsbestand een urgent thema worden naast de krapte op de arbeidsmarkt. Een maatschappelijk vraagstuk! Dat betekent dat we niet alleen de focus moeten hebben op het opleiden van nieuwe medewerkers, maar dat we ook moeten zorgen dat mensen in de zorg willen blijven werken. Hoe zorgen we dat het werk interessant en uitdagend genoeg blijft? Wanneer je je afvraagt hoe je medewerkers kunt binden, boeien en behouden, kom je ook altijd bij de vraag terecht hoe je ontwikkelingsmogelijkheden kunt (blijven) bieden. Uit (medewerkers)onderzoeken blijkt dat loopbaanontwikkeling en mobiliteit belangrijk worden gevonden. Ik denk dat er meer mogelijkheden zijn en ook komen om L&D innovatiever vorm te geven met behulp van digitalisering en technologie, zoals VR, simulaties, micro-learning e.d.. AI kan een belangrijke rol spelen bij het aanbieden van gepersonaliseerde leerpaden.
De zorg vraagt ook om emotionele intelligentie en communicatieve vaardigheden. Ook hierin kan L&D een rol spelen door het ontwikkelen van soft skills, aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de zorgprofessional en (interdisciplinaire) samenwerking. Datagedreven inzichten voor L&D worden belangrijker, ik denk daarbij o.a. aan evaluatie van leerresultaten. PPZ kan hieraan een bijdrage leveren, bijvoorbeeld door de Trainings Effect Monitor, die vanaf januari 2025 gratis beschikbaar is voor leden.
En niet in de laatste plaats de Community of Practice, leergemeenschappen waar we van en met elkaar leren en kennisdelen. En dat is de kracht van PPZ: bijna 100 zorgorganisaties die met elkaar samen werken rondom L&D en elkaar makkelijk en laagdrempelig weten te vinden.
De uitdagingen voor PPZ in de nabije toekomst
In hetgeen ik al beschreven heb, blijkt hoe belangrijk L&D is en ook welke bijdrage wij gezamenlijk hieraan kunnen en moeten leveren en welke rol PPZ, alle leden samen, hierbij heeft. Tevens vraagt het ook om een verkenning van de mogelijkheden om samen te werken met andere zorgnetwerken, bv. de brancheverenigingen zoals NVZ, STZ en ActiZ. Hoe kunnen we samen kennis, ervaring en bronnen delen, zodanig dat L&D de kwaliteit van zorg versterkt?
Vanwege onze omvang zijn we aantrekkelijk voor L&D leveranciers en ook de samenwerking met kennisinstituten, bv. de (MBO- en HBO-) onderwijsinstellingen, biedt mogelijkheden.
Alles wat je aandacht geeft groeit.
Dit vind ik een mooie quote. De uitdaging voor ons allen is om PPZ de komende jaren te laten groeien. Groei op inhoud, kwaliteit en ook in het aantal leden. Dit vraagt inzet en verantwoordelijkheid van alle leden van PPZ. Als we samen toegevoegde waarde blijven creëren zorgen we ervoor toekomstbestendig te zijn. Daag jezelf en ons allemaal uit. Draag bij en wees kritisch. Dit hebben we als bestuur en kernteam ook nodig om goed te kunnen anticiperen. Geef aan wat je nodig hebt, als L&D professional en als organisatie.
Samen maken we het verschil. Samen zijn we PPZ!